Szanowni Pacjenci
Wielkopolskie Centrum Onkologii w Poznaniu bierze udział w pilotażowym programie „Dobry posiłek w szpitalu.”
O kompleksową obsługę placówki w zakresie żywienia pacjentów dba Dział Żywienia.
Jadłospisy są opracowywane z zachowaniem najwyższych standardów przez wykwalifikowanych dietetyków. Codziennie posiłki przygotowywane są na miejscu w kuchni szpitalnej, ze świeżych i sprawdzonych składników. Potrawy przygotowujemy tak by były świeże, smaczne i zróżnicowane, a co najważniejsze by dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Pacjenci niewymagający żywienia dietetycznego otrzymuje dietę podstawową, która bazuje na zasadach zdrowego odżywiania. Hospitalizowani wymagający leczenia dietetycznego, na zlecenie lekarza i po konsultacji dietetyka otrzymują dietę, która jest przypisana do jednostki chorobowej, stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb pacjenta. W procesie planowania i przygotowania posiłków bierze udział 20 osób ( dietetycy, referent ds. żywienia, szef kuchni, kucharze, pomoce kuchenne).
Codziennie na oddziały, w wózkach bemarowych dostarczane są 4-6 posiłki ( śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, posiłek nocny). Liczba posiłków zależy od rodzaju zastosowanej diety.
Posiłki są wydawane w następujących godzinach:
śniadania 8.00-8.30.
obiad 12.45-13.15.
kolacja 17.00 -17.30.
posiłek nocny 20.00.